close
Početna > Zaposleni > Područja rada

Područja rada

Medis se sastoji od više preduzeća iz različitih država. Matičnu jedinicu u Sloveniji čini više sektora koji se fokusiraju na različite ciljne grupe, odnosno obavljaju pomoćne aktivnosti.

Najtipičnija su radna mjesta u prodajnim sektorima produkt menadžer i stručni saradnik. Na tim radnim mjestima su neophodno potrebne osobe s završenim obrazovanjem iz prirodnih nauka, prije svega farmaceuti, ljekari, biolozi ili inženjeri hemije.

Produkt menadžer

Produkt menadžeri zaduženi su za traženje novih inovativnih proizvoda i za njihovo lansiranje na tržište. Često imaju priliku predstaviti široj javnosti potpuno nove proizvode koje tržište još ne poznaje, zato je njihov posao jako zanimljiv, raznolik i ujedno zahtjevan.

Najprije moraju dobro upoznati proizvode, ustanoviti kako i gdje će ih ljekar upotrebljavati i što je najbolje za pacijenta. Sve to znanje preko stručnih saradnika prenose zdravstvenom osoblju, a širu javnost informišu u prvom redu putem oglašavanja, organizacije događaja, kongresa i radionica.

Stručni saradnici

Stručni saradnici na terenu se susreću uglavnom s ljekarima i drugim zdravstvenim osobljem kojima predstavljaju Medisove proizvode i prednosti tih proizvoda za pacijente. Taj posao je zahtjevan, zato stručni saradnici moraju veoma dobro poznavati proizvode. Međutim svaki dan se susreću sa stručnjacima s različitih područja, što njihovoj svakodnevici dodaje dinamiku, a njima nudi priliku da nauče nešto novo.

Regulativa

Stručnjaci, prije svega s farmaceutskim obrazovanjem, koji se bolje osjećaju radeći u kancelariji nego na terenu i izuzetno su precizni, neophodno su potrebni u službi za regulativu. Tu pripremaju i pregledavaju dokumentaciju potrebnu za registraciju lijekova i medicinskih sredstava, prate klinička ispitivanja i zapisuju neželjena dejstva lijekova.

Logistika

Zaposleni u logistici brinu se da sve što se tiče isporuke, nabave, skladištenja i transporta Medisovih proizvoda teče kako treba. Zaposleni s ekonomskom i komercijalnim obrazovanjem rade kao prodajni, nabavni i izvozni referenti. Kao ekipa moraju raditi usklađeno sa svim produkt menadžerima i zaposlenima u regulativi da bi mogli efikasno upravljati zalihama te se brinuti za odgovarajući način transporta i skladištenja osjetljivijih lijekova.

Tržišno komuniciranje

U Službi za tržišno komuniciranje nastaju Medisovi promotivni materijali (oglasi, prospekti, leci, internetske stranice…). Zaposleni s različitim obrazovanjem, od grafičkih dizajnera do komunikologa, imaju mogućnost izraziti svoju kreativnost i pokazati organizacijske sposobnosti. Služba za tržišno komuniciranje brine se za organizaciju događaja (kao što su na primjer lansiranja novih proizvoda, izleti, novogodišnje zabave za zaposlene i stranke) te za redakciju i prijelom internog časopisa Preleta.


Informatika

U odjelu informatike zaposlena je grupa stručnjaka s informatičkog područja. Brinu se za Medisov poslovno-informatički sistem te za svu kompjutersku i tehničku opremu preduzeća. Bitan segment njihovog rada je planiranje razvoja informatičkog sistema, odnosno traženje programskih rješenja koja će moći pratiti tempo rada i potrebe za pregledom  podataka.

Finansije i računovodstvo

Finansijsko-računovodstveni sektor brine se za finansijsko poslovanje. Na tipičnim radnim mjestima, kao što su računovođa, knjigovođa, saldokontista, referent za platni promet, planer-analitičar i druga, rade uglavnom osobe s ekonomskim obrazovanjem, ali i drugih profila.

Medis ostaje vodeće nezavisno preduzeće koje pruža cjelovite usluge. One obuhvataju završne kliničke pretrage, planiranje, registracije, nabavu, aktivnu promociju i prodaju te skladištenje i distribuciju.

Medisove e-novosti