close
Početna > Za medije > Novosti

Novosti

Svečano proglašenje najboljih ljekara i farmaceuta međunarodnog konkursa International Medis Awards 2018.

Pozorišne daske Narodnog pozorišta Sarajevo večeras su ugostile vrhunske stručnjake – finaliste međunarodnog konkursa International Medis Awards for Medical Research. Priznanja su tokom pet godina postala sinonim za izvrsnost u zdravstvu jer prepoznaju i nagrađuju najbolje ljekare i farmaceute srednje i jugoistočne Evrope.  

Za nagradu su ove godine konkurisali ljekari i farmaceuti koji su svoja izvrsna stručna dostignuća objavili u afirmiranim međunarodnim publikacijama s faktorom uticaja 1,5. Na ovogodišnji međunarodni konkurs svojim inovativnim medicinskim projektima prijavilo se čak 156 ljekara i farmaceuta iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Među prijavljenim istraživačkim radovima koji donose pionirske dijagnostičke metode i novosti u liječenju na devet terapijskih područja međunarodni žiri pod vodstvom uglednog slovenačkog reumatologa prof. dr. Matije Tomšiča, dr. med., izabrao je 18 finalista.

»Međunarodni žiri International Medis Awards je svake godine polako zaoštravao uslove i trudio se uspostaviti transparentan izbor dobitnika nagrada. I to nam je stvarno uspjelo! Za svaki napredak i u privatnom i u poslovnom životu moramo podignuti letvicu i potruditi se da je preskočimo. Ciljeve moramo, ako želimo napredak, postavljati sve više i više. Ovo veče je dokaz da bez napornog i ustrajnog istraživačkog rada nema dobre kliničke prakse. Dakle, ako želimo obezbijediti svojim pacijentima najbolju moguću obradu, moramo također biti uključeni u istraživački rad«, obratio se uznemirenoj publici sarajevskog Narodnog pozorišta neposredno prije svečanog proglašenja pobjednika na devet medicinskih područja, predsjednik međunarodnog žirija International Medis Awards profesor Matija Tomšič.

Žiri je ove godine pregledao i ocijenio rekordan broj prijavljenih inovativnih projekata kojima je za prestižne nagrade konkurisalo čak 156 istraživača sa devet područja: intenzivna medicina i anesteziologija, gastroenterologija, ginekologija, reumatologija, neurologija, oftalmologija, pedijatrija, pulmologija i alergologija te farmacija.

Inicijator međunarodnog konkursa International Medis Awards je preduzeće Medis, u kojem su prije pet godina, povodom jubileja za četvrt vijeka postojanja, donijeli odluku da će zdušno podsticati i nagrađivati odlične pojedince koji svojim naučnoistraživačkim radom i kliničkom praksom pomiču granice do sada poznatog u medicini i farmaciji. Svoju odluku koju Medis provodi već petu godinu zaredom objasnio je predsjednik Upravnog odbora Tone Strnad, mr. ph.: »Nakon 25 godina uspješnog poslovanja na području medicine i farmacije zaključili smo da postoji puno izvrsnih istraživačkih priča koje pišu ljekari i farmaceuti. Njihova naučna dostignuća su vrlo priznata i cijenjena u inostranstvu, a u našem društvu ostaju manje vidljiva i prepoznatljiva. Uvjereni smo da zaslužuju posebno priznanje i kompliment jer znatno utiču na razvoj dijagnostike i liječenja. Zato sam danas naročito ponosan jer mogu učestvovati u proglašenju finalista i pobjednika International Medis Awards 2018.«

Publiku u sarajevskom Narodnom pozorištu u uvodu je pozdravio akademik Miloš Trifković, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Istaknuo je da je istraživački rad motor novog znanja i jedan od važnijih faktora razvojno usmjerenog društva kojeg u Bosni i Hercegovini još uvijek nema dovoljno i zbog toga je dodjelu nagrada za naučnoistraživačku izvrsnost u Sarajevu prihvatio kao dobrodošao podsticaj nauci.

Pobjednici International Medis Awards 2018.

Medisove e-novosti